Troostende herinneringen

Afscheidsfotografie

Afscheidsfoto's van iemand die je nauw aan het hart ligt. Ook al wist je het al langer, of het komt heel plots. Foto's van een afscheid, het is mogelijks niet het eerste wat in je opkomt in deze moeilijke periode. 

Maar uit ervaring blijkt, afscheidsfoto's werken troostend, ze helpen in het rouwproces. 

De laatste momenten samen, de begrafenis, de weg naar de begraafplaats, ik leg het allemaal vast op beeld.

Mijn mama stierf in 2021 ten gevolge van een korte strijd tegen kanker. Middenin de corona periode, heeft ze een oneerlijke, eenzame strijd gestreden. De laatste momenten hebben we gelukkig wel samen beleefd als gezin, deze legde ik toen in een intieme reportage vast op beeld. 

Ik besef meer dan ooit hoe waardevol mijn beelden zijn voor gezinnen die hetzelfde meemaken. 

Indien er voldoende tijd is, kom ik graag langs om alles even te doorspreken. Wat vinden jullie belangrijk? Hoe verloopt de dag? En nog zoveel meer. Zo ontmoeten we elkaar al even vooraf. We kunnen dit ook telefonische doen, wat jullie wensen.

Laura Cuyvers is afscheidsfotograaf en is fotograaf op begrafenissen

Waarom een afscheidsreportage?

Afscheid nemen, soms moet het plots, soms wist je het al langer. Pas als alles achter de rug is, sijpelt het langzaam binnen. Hoe was dat weer? Was die persoon aanwezig op de begrafenis? Het is niet altijd gemakkelijk om alles weer in beeld te brengen. Met een afscheidsreportage herbeleef je elk moment, groot of klein. Ik fotografeer vanuit mijn hart, en leg graag details vast op foto's, want die zijn doorgaans het waardevolst. Haal je herinneringen terug op, wanneer jij er zelf klaar voor bent.

Een fotograaf tijdens een begrafenis, dat lijkt me erg storend!

Ik fotograaf ook tijdens geboortes, en ben gewoon om me subtiel op te stellen. Zonder flitslicht en geluidloos leg ik jouw herinneringen vast op beeld. Uiteraard merken mensen me op, maar na een tijdje verloopt alles natuurlijk en vergeet je dat ik aanwezig ben. Ik verplaats me tijdens de dienst naar verschillende hoeken om zo de mooiste beelden te schieten, steeds met respect voor de ceremonie. 

Waarom een afscheidsfotograaf en geen hobbyfotograaf?

Ik weet perfect wat ik doe, waar ik moet staan voor de beste beelden en hoe ik mijn camera instel bij moeilijkere lichtomstandigheden. Een hobbyfotograaf zal al snel vanuit 1 perspectief fotograferen, omdat het op het begin best "eng" is je te verplaatsen doorheen de zaal terwijl iedereen neerzit. Ik heb ervaring en bezorg jullie de mooiste beelden.

Wat fotografeer je dan allemaal?

Afscheid nemen is een liefdevolle, vriendschappelijke en mooie gebeurtenis. Ik fotografeer alle details, een traan en een lach. Vang alle momenten waarbij de liefde voor deze persoon zo aanwezig is. 

Krijgen we dan een album?

Ja, inclusief de prijs (die je op voorhand doorkrijgt) zit er steeds 1 album met kaft van 25 x 25 cm. Jullie kunnen zelf de foto's kiezen uit een online galerij voor het album, en krijgen een finale digitale check alvorens ik bestel. Er is uiteraard ruimte om meerdere albums tegelijk te bestellen.

Krijg ik ook onbewerkte foto's?

Neen, ik bewerk alle beelden, deze krijgen jullie te zien in de online galerij. 

Hoe kunnen we ons plekje reserveren?

Maak via mail of telefonisch een afspraak voor een kennismakingsgesprek.